לדלג לתוכן

ביאור:אסתר ו ג

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

אסתר ו ג: "וַיֹּאמֶר הַמֶּלֶךְ מַה נַּעֲשָׂה יְקָר וּגְדוּלָּה לְמָרְדֳּכַי עַל זֶה וַיֹּאמְרוּ נַעֲרֵי הַמֶּלֶךְ מְשָׁרְתָיו לֹא נַעֲשָׂה עִמּוֹ דָּבָר."



בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:אסתר ו ג.


נערי המלך משרתיו

[עריכה]

נערי המלך משרתיו עוזרים למרדכי ומקריאים למלך אודות מרדכי שהצילו מבגתן ותרש. נערי המלך משרתיו כבר הופיעו בעבר כאשר הם יעצו למלך לעשות תחרות יופי לבחירת מלכה (ביאור:אסתר ב ב). התחרות ההיא נועדה לאפשר לאסתר לזכות במלכות בוודאות גדולה. אפשרי שמרדכי עצמו גרם לנערי המלך משרתיו לתת גם את העצה ההיא.

מַה נַּעֲשָׂה

[עריכה]

המלך שאל בצורה יפה ומרוכזת: "מַה נַּעֲשָׂה" זו שאלה כפולה - (1) האם נעשה דבר? (2) ואם נעשה, מה נעשה?

מַה נַּעֲשָׂה יְקָר וּגְדוּלָּה

[עריכה]

מקובל לחשוב שלא נעשה למרדכי דבר עד כה, ולכן המלך שואל "מַה נַּעֲשָׂה"? אולם זה לא מחויב, כי המלך דרש לדעת האם נעשה "יְקָר וּגְדוּלָּה"? מתנה חשאית, של כמות קטנה או גדולה של כסף, יכול להיות שמרדכי קיבל, או אפילו פגישה עם המלך. הן המלך הכיר את מרדכי בשמו ובתפקידו בשער המלך (ביאור:אסתר ו י), למרות שכשאסתר אמרה "לַמֶּלֶךְ, בְּשֵׁם מָרְדֳּכָי" (ביאור:אסתר ב כב) וכשהקריאו למלך "אֲשֶׁר הִגִּיד מָרְדֳּכַי עַל בִּגְתָנָא וָתֶרֶשׁ" (ביאור:אסתר ו ב) לא הוזכר שמרדכי הוא יהודי היושב בשער המלך.

עַל זֶה

[עריכה]

המלך הגביל את השאלה לעשיה בגלל הצלתו מהקושרים בלבד. כידוע מרדכי עלה להיות מנהיג היהודים היושב בשער המלך וזה כבר כבוד גדול מאוד, אולם זה היה לפני חשיפת הקושרים.

לֹא נַעֲשָׂה עִמּוֹ דָּבָר

[עריכה]

הצהרה זו אינה מדויקת. להכתב בספר דברי הימים של המלך בצורה חיובית, ועוד בעניין החשוב ביותר למלך - חייו, זה כבוד גדול ביותר (ביאור:אסתר ב כג) וניתן להשתמש בזה אם וכאשר מרדכי יעמוד לפני המלך במשפט. אולם המלך ידע שמרדכי נכתב בספר, ובשאלתו הוא מתיחס לכבוד גדול ושונה מזה. לכן ברור שהמלך שאל על עשית כבוד פומבי ומרשים, ועל זה ענו נערי המלך משרתיו - מלבד כתיבה בספר, בעבור שהציל את המלך ממוות, לא נעשה דבר קטן או גדול למרדכי.

המן לא קרא את ספר דברי הימים כדי ללמוד את ההיסטוריה של המלך. המן לא היה שותף לנסיון הרצח של המלך על ידי בגתן ותרש, או לחקירתם של הרוצחים או לכתיבת הסיפור בספר דברי הימים של המלך. המן לא ידע שהמלך נשאר חייב למרדכי.


מקורות

[עריכה]

נלקח מ- מגילת ההיפוכים. אילן סנדובסקי, אופיר בכורים, יהוד מונוסון, 2013